hnh trang cuộc đời                                                   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Khng ai c thể quay ngược lại thời gian để bắt đầu lại từ đầu...
nhưng bất kỳ ai cũng c thể bắt đầu từ ngy hm nay v tạo ra một kết thc mới.
- Maria Robinson -

30 điều khng nn tiếp tục lm với bản thn

1. Đừng mất thời gian với những đối tượng sai lầm.

Cuộc sống qu ngắn ngủi, bạn khng nn dnh thời gian với những người chỉ biết ht cạn nguồn hạnh phc của mnh. Nếu ai đ muốn bạn c mặt trong cuộc sống của họ, họ sẽ tự dnh ra chỗ cho bạn. Bạn khng phải đấu tranh để ginh giật lấy một vị tr no cả.

Đừng bao giờ p mnh vo mối quan hệ với những người coi thường gi trị của bạn. V hy nhớ, những người bạn thật sự của bạn khng phải l những người ở bn cạnh bạn khi bạn thnh cng, m l những người ở bn cạnh bạn khi bạn gặp kh khăn.

2. Đừng chạy trốn cc rắc rối của mnh.

Hy đối diện với chng. Đy khng phải l việc dễ dng. Khng ai c khả năng xử l hon hảo mọi vấn đề họ gặp phải. Chng ta cũngkhng thể ngay lập tức m giải quyết trọn vẹn một kh khăn. Chng ta khng sinh ra để lm như vậy. Trn thực tế, chng ta sinh ra để thất vọng, buồn chn, đau khổ, v vấp ng. Bởi v đ l ton bộ mục đch của cuộc sống đối mặt với vấn đề, học hỏi, thch nghi, v xử l chng. Chnh điều ny đ rn luyện chng ta trở thnh con người như chng ta hiện nay.

3. Đừng ni dối bản thn mnh.

Bạn c thể ni dối người khc, nhưng bạn khng thể ni dối chnh bản thn mnh. Cuộc sống của chng ta chỉ tiến bộ khi chng ta nắm bắt cc cơ hội; v cơ hội đầu tin v cũng l kh khăn nhất m chng ta c thể nắm bắt lấy l trung thực với chnh mnh.

4. Đừng gc lại cc nhu cầu của bản thn.

Điều đau đớn nhất l v yu người khc qu m đnh mất bản thn mnh, v qun mất rằng mnh cũng l người đặc biệt. Vng, hy gip đỡ người khc; nhưng bạn cũng phải gip đỡ chnh mnh nữa chứ. Nếu c giy pht no dnh cho bạn để bạn theo đuổi đam m v lm điều g đ quan trọng với mnh, th giy pht đ chnh l ngay lc ny đy.

5. Đừng cố gắng lm người khc.

Một trong những thch thức lớn nhất trong cuộc sống l lm chnh mnh trong một thế giới cứ chực biến bạn thnh người giống như mọi người khc. Lc no cũng sẽ c người xinh đẹp hơn bạn, thng minh hơn bạn, trẻ trung hơn bạn, nhưng họ sẽ khng bao giờ l bạn cả. Đừng thay đổi để mong người khc thch mnh. Hy l chnh mnh, v sẽ c người yu con người thật của bạn.

6. Đừng bận tm với qu khứ.

Bạn khng thể bắt đầu một chương mới trong cuộc đời nếu cứ đọc đi đọc lại chương cũ.

7. Đừng sợ mắc sai lầm.

Lm việc g đ rồi mắc sai lầm cn hiệu quả gấp 10 lần so với khng lm g cả. Mỗi thnh cng đều c một vệt di những thất bại đằng sau n, v mỗi thất bại đều dẫn đường tới thnh cng. Suy cho cng, bạn sẽ hối hận về những điều mnh KHNG lm nhiều hơn l về những điều mnh đ lm.

8. Đừng trch mc bản thn v những sai lầm đ qua

C thể chng ta yu nhầm người v đau khổ về những điều khng xứng đng, nhưng d mọi việc c tồi tệ tới mức no, th cũng c một điều chắc chắn: sai lầm gip chng ta tm được đng người, đng thứ ph hợp với chng ta. Chng ta ai cũng c lc mắc sai lầm, ai cũng c kh khăn, v thậm ch tiếc nuối về những việc trong qu khứ. Nhưng bạn khng phải l sai lầm của mnh, bạn khng phải l kh khăn của mnh, v ngay lc ny đy, bạn c trong tay sức mạnh để xy dựng nn hiện tại v tương lai của chnh mnh. Mỗi một điều từng xảy ra trong cuộc sống của bạn đều gp phần chuẩn bị cho bạn đn nhận một khoảnh khắc mới chưa đến.

9. Đừng cố cng mua hạnh phc.

Nhiều thứ chng ta mong mỏi c được c gi đắt. Nhưng sự thật l, những g thực sự khiến chng ta hi lng lại hon ton miễn ph đ l tnh yu, l tiếng cười, v l những giy pht miệt mi theo đuổi đam m của mnh.

10. Đừng tm kiếm hạnh phc ở người khc.

Nếu bạn khng cảm thấy hạnh phc với chnh con người bn trong của mnh, th bạn sẽ chẳng thể no c được hạnh phc lu di với bất kỳ người no khc. Bạn phải tạo ra sự ổn định trong cuộc sống của mnh trước rồi mới nghĩ tới chuyện chia sẻ cuộc sống đ với người khc được.

11. Đừng lười nhc.

Đừng nghĩ ngợi qu nhiều, bởi c thể bạn sẽ tạo ra một rắc rối khng đng c. Hy đnh gi tnh hnh v đưa ra hnh động dứt khot. Bạn khng thể thay đổi điều m mnh khng muốn đối mặt. Tiến bộ bao hm rủi ro. Chấm hết! Bạn khng thể đứng một chỗ m hy vọng mnh sẽ tới được đch.

12. Đừng nghĩ rằng mnh chưa sẵn sng.

Khi một cơ hội xuất hiện, khng c ai cảm thấy mnh đ sẵn sng 100% để đn nhận n. Bởi v phần lớn những cơ hội lớn lao trong cuộc đời đều đi hỏi chng ta phải pht triển vượt qu vng thoải mi của mnh điều ny c nghĩa l ban đầu, chng ta sẽ khng cảm thấy hon ton thoải mi.

13. Đừng tham gia vo cc mối quan hệ v những l do sai lầm.

Cần phải lựa chọn cc mối quan hệ một cch khn ngoan. Ở một mnh cn tốt hơn l giao tiếp với người xấu. Bạn khng cần phải vội vng. Điều g phải đến, sẽ đến v n sẽ đến đng lc, với đng người, v v l do tốt đẹp nhất. Hy yu khi bạn đ sẵn sng, chứ đừng yu khi bạn cảm thấy c đơn.

14. Đừng từ chối những mối quan hệ mới chỉ bởi v cc mối quan hệ cũ khng đem lại kết quả tốt đẹp.

Trong cuộc sống, rồi bạn sẽ nhận ra rằng mỗi người bạn gặp đều c nghĩa ring cho bản thn bạn. Một số người sẽ thử thch bạn, một số người sẽ lợi dụng bạn, v một số khc sẽ dạy dỗ bạn. Nhưng điều quan trọng nhất l, một số người sẽ gip bạn thể hiện được kha cạnh tốt đẹp nhất của mnh.

15. Đừng cố cạnh tranh với tất cả mọi người

Đừng lo lắng khi thấy người khc giỏi hơn mnh. Hy tập trung vo việc ph kỷ lục của chnh mnh mỗi ngy. Thnh cng chỉ l một cuộc chiến giữa BẠN v BẢN THN BẠN m thi.

16. Đừng ghen tị với người khc.

Ghen tị l hnh động đếm cc điểm cộng của người khc thay v đếm cc điểm cộng của mnh. Hy tự hỏi bản thn mnh cu ny: Mnh c điểm g m ai cũng mong c?

17. Đừng than vn v tự thương hại bản thn.

Cc kh khăn xuất hiện trong cuộc sốngđều c l do ring của chng nhằm hướng bạn theo một cung đường ph hợp cho bạn. C thể khi kh khăn xuất hiện, bạn sẽ khng nhận thấy hay khng hiểu được điều đ, v c thể đ l một trải nghiệm kh khăn.

Nhưng bạn hy thử nghĩ về những kh khăn mnh đ trải qua trong qu khứ m xem. Bạn sẽ thấy rằng, cuối cng, chng đ hướng bạn tới một địa điểm tốt hơn, trở thnh một con người tốt hơn, c tm trạng hay hon cảnh tch cực hơn. V thế, hy cười ln! Hy cho mọi người thấy rằng bạn của ngy hm nay mạnh mẽ gấp nhiều lần so với bạn của ngy hm qua v bạn sẽ l như thế.

18. Đừng giữ mi những hằn học

Đừng sống với niềm on ght trong tim. Bạn sẽ khiến mnh đau khổ hơn so với những g m người m bạn căm ght c thể lm với bạn. Tha thứ khng phải l ni: Những g anh đ lm với ti l chấp nhận được, m l: Ti sẽ khng để hạnh phc của mnh bị hủy hoại vĩnh viễn bởi những g anh đ lm với ti. Tha thứ l cu trả lời hy bung ra đi, hy tm kiếm sự thanh thản trong tm hồn, hy giải phng bản thn bạn! V hy nhớ, tha thứ khng chỉ v người khc, m cn v chnh bạn nữa đấy. Hy tha thứ cho bản thn mnh, hy tiếp tục cuộc sống, v cố gắng lm tốt hơn trong tương lai.

19. Đừng để người khc ko bạn xuống vị tr ngang bằng với họ

Đừng hạ thấp cc tiu chuẩn của mnh để thch nghi với những người khng chịu nng cao cc tiu chuẩn của họ.

20. Đừng lng ph thời gian giải thch bản thn cho người khc.

Bạn b bạn sẽ khng cần bạn phải giải thch g cả, cn với kẻ th, th d bạn cgiải thch bao nhiu họ cũng chẳng tin đu. Hy cứ lm những g m thm tm bạn biết l đng.

21. Đừng miệt mi lm đi lm lại một việc m khng c khoảng ngừng

Thời điểm ph hợp để bạn ht một hơi thật su l khi bạn khng c thời gian cho việc đ. Nếu bạn tiếp tục lm những g mnh đang lm, th bạn sẽ tiếp tục nhận được những g m bạn đang nhận được. Đi khi bạn cần phải tạo ra cho mnh một khoảng cch để c thể nhn nhận sự việc một cch r rng.

22. Đừng bỏ qua điều kỳ diệu của những khoảnh khắc nhỏ nhoi

Hy tận hưởng những điều nhỏ nhặt, bởi v biết đu một ngy no đ, bạn sẽ ngoảnh nhn lại để rồi nhận ra rằng chng l những điều lớn lao. Phần tốt đẹp nhất trong cuộc sống của bạn sẽ l những khoảnh khắc nhỏ b khng tn khi bạn dnh thời gian mỉm cười với ai đ quan trọng đối với bạn.

23. Đừng cố lm mọi thứ trở nn hon hảo

Thế giới thực khng vinh danh những người cầu ton; n sẽ trao phần thưởng cho những người hon thnh cng việc.

24. Đừng đi theo con đường t bị cản trở nhất

Cuộc sống khng dễ dng, nhất l khi bạn ln kế hoạch đạt được điều g đ c gi trị. Đừng chọn con đường đi dễ dng. Hy lm điều g đ phi thường.

25. Đừng hnh động như thể mọi việc đều tốt đẹp trong khi thực tế khng phải như vậy

Suy sụp một lt cũng khng sao. Bạn khng nhất thiết lc no cũng phải tỏ ra mạnh mẽ, v cũng khng cần phải lin tục chứng minh rằng mọi việc đều diễn ra tốt đẹp. Bạn cũng khng nn lo lắng về chuyện người khc đang nghĩ g hy khc nếu bạn cần khc điều đ cũng tốt cho sức khỏe của bạn m. Cng khc sớm, bạn cng sớm c khả năng mỉm cười trở lại.

26. Đừng đổ lỗi cho người khc về cc rắc rối của bạn

Khả năng thực hiện được ước mơ của bạn tỉ lệ thuận với khả năng bạn tự nhận trch nhiệm cho cuộc sống của mnh. Khi trch cứ người khc v nhữngg bạn đang trải qua, nghĩa l bạn đang chối bỏ trch nhiệm bạn đang trao cho người khc quyền kiểm sot phần cuộc sống đ của mnh.

27. Đừng cố gắng lm vừa lng tất cả mọi người

Đ l điều khng thể xảy ra, v nếu bạn cứ cố cng lm như vậy, bạn sẽ kiệt sứcmất thi. Nhưng lm cho một người mỉm cười cũng c thể thay đổi cả thế giới. C thể khng phải l ton bộ thế giới, m chỉ l thế giới của ring người đ thi. V thế, hy thu hẹp sự tập trung của mnh lại.

 

 

28. Đừng lo lắng qu nhiều.

Lo lắng sẽ khng gip giải thot cc gnh nặng của ngy mai, nhưng n sẽ tước bỏ đi niềm vui của ngy hm nay. Một cch để bạn c thể kiểm tra xem cnn mất cng suy nghĩ về điều g đ hay khng l tự đặt ra cho mnh cu hỏi ny: Điều ny c quan trọng g nữa khng trong một năm tiếp theo? Ba năm tiếp theo? Năm năm tiếp theo?. Nếu cu trả lời l khng, th n khng đng để bạn bận tm đu.

29. Đừng tập trung vo những g bạn khng mong muốn xảy ra

Hy tập trung vo những g bạn thực sự muốn xảy ra. Suy nghĩ tch cực l tiền đồn cho mọi thnh cng vĩ đại. Nếu mỗi sng bạn thức dậy với tm niệm rằng ngy hm nay sẽ c điều tuyệt vời xảy ra trong cuộc sống của mnh, v bạn để tm ch , th rồi thường l bạn sẽ nhận thấy rằng niềm tin của mnh l đng.

30. Đừng l người v ơn.

D bạn đang ở hon cảnh tốt đẹp hay tồi tệ, hy thức dậy mỗi ngy với niềm biết ơn cuộc sống của mnh. Ở nơi no đ, người khc đang đấu tranh trong tuyệt vọng để ginh giật lấy cuộc sống của họ. Thay v nghĩ về những g bạn khng c, hy nghĩ về những g bạn đang c m người khc khng c.

Tc giả: Marc. Dịch giả: Thủy Nguyệt.30 Things to Stop Doing to Yourself

 When you stop chasing the wrong things you give
the right things a chance to catch you.

As Maria Robinson once said, Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.  Nothing could be closer to the truth.  But before you can begin this process of transformation you have to stop doing the things that have been holding you back.

Here are some ideas to get you started:

Stop spending time with the wrong people.  Life is too short to spend time with people who suck the happiness out of you.  If someone wants you in their life, theyll make room for you.  You shouldoanh nghiệpt have to fight for a spot.  Never, ever insist yourself to someone who continuously overlooks your worth.  And remember, its not the people that stand by your side when youre at your best, but the ones who stand beside you when youre at your worst that are your true friends.

Stop running from your problems.  Face them head on.  No, it wont be easy.  There is no person in the world capable of flawlessly handling every punch thrown at them.  We arent supposed to be able to instantly solve problems.  Thats not how were made.  In fact, were made to get upset, sad, hurt, stumble and fall.  Because thats the whole purpose of living to face problems, learn, adapt, and solve them over the course of time.  This is what ultimately molds us into the person we become.

Stop lying to yourself.  You can lie to anyone else in the world, but you cant lie to yourself.  Our lives improve only when we take chances, and the first and most difficult chance we can take is to be honest with ourselves.  Read The Road Less Traveled.

Stop putting your own needs on the back burner.  The most painful thing is losing yourself in the process of loving someone too much, and forgetting that you are special too.  Yes, help others; but help yourself too.  If there was ever a moment to follow your passion and do something that matters to you, that moment is now.

Stop trying to be someone youre not.  One of the greatest challenges in life is being yourself in a world thats trying to make you like everyone else.  Someone will always be prettier, someone will always be smarter, someone will always be younger, but they will never be you.  Dont change so people will like you.  Be yourself and the right people will love the real you.

Stop trying to hold onto the past.  You cant start the next chapter of your life if you keep re-reading your last one.

Stop being scared to make a mistake.  Doing something and getting it wrong is at least ten times more productive than doing nothing.  Every success has a trail of failures behind it, and every failure is leading towards success.  You end up regretting the things you did NOT do far more than the things you did.

Stop berating yourself for old mistakes.  We may love the wrong person and cry about the wrong things, but no matter how things go wrong, one thing is for sure, mistakes help us find the person and things that are right for us.  We all make mistakes, have struggles, and even regret things in our past.  But you are not your mistakes, you are not your struggles, and you are here NOW with the power to shape your day and your future.  Every single thing that has ever happened in your life is preparing you for a moment that is yet to come.

Stop trying to buy happiness.  Many of the things we desire are expensive.  But the truth is, the things that really satisfy us are totally free love, laughter and working on our passions.

Stop exclusively looking to others for happiness.  If youre not happy with who you are on the inside, you wont be happy in a long-term relationship with anyone else either.  You have to create stability in your own life first before you can share it with someone else.  Read Stumbling on Happiness.

Stop being idle.  Dont think too much or youll create a problem that wasnt even there in the first place.  Evaluate situations and take decisive action.  You cannot change what you refuse to confront.  Making progress involves risk.  Period!  You cant make it to second base with your foot on first.

Stop thinking youre not ready.  Nobody ever feels 100% ready when an opportunity arises.  Because most great opportunities in life force us to grow beyond our comfort zones, which means we wont feel totally comfortable at first.

Stop getting involved in relationships for the wrong reasons.  Relationships must be chosen wisely.  Its better to be alone than to be in bad company.  Theres no need to rush.  If something is meant to be, it will happen in the right time, with the right person, and for the best reason. Fall in love when youre ready, not when youre lonely.

Stop rejecting new relationships just because old ones didoanh nghiệpt work.  In life youll realize that there is a purpose for everyone you meet.  Some will test you, some will use you and some will teach you.  But most importantly, some will bring out the best in you.

Stop trying to compete against everyone else.  Dont worry about what others are doing better than you.  Concentrate on beating your own records every day.  Success is a battle between YOU and YOURSELF only.

Stop being jealous of others.  Jealousy is the art of counting someone elses blessings instead of your own.  Ask yourself this:  Whats something I have that everyone wants?

Stop complaining and feeling sorry for yourself.  Lifes curveballs are thrown for a reason to shift your path in a direction that is meant for you.  You may not see or understand everything the moment it happens, and it may be tough.  But reflect back on those negative curveballs thrown at you in the past.  Youll often see that eventually they led you to a better place, person, state of mind, or situation.  So smile!  Let everyone know that today you are a lot stronger than you were yesterday, and you will be.

Stop holding grudges.  Dont live your life with hate in your heart.  You will end up hurting yourself more than the people you hate.  Forgiveness is not saying, What you did to me is okay.  It is saying, Im not going to let what you did to me ruin my happiness forever.  Forgiveness is the answer let go, find peace, liberate yourself!  And remember, forgiveness is not just for other people, its for you too.  If you must, forgive yourself, move on and try to do better next time.

Stop letting others bring you down to their level.  Refuse to lower your standards to accommodate those who refuse to raise theirs.

Stop wasting time explaining yourself to others.  Your friends dont need it and your enemies wont believe it anyway.  Just do what you know in your heart is right.

Stop doing the same things over and over without taking a break.  The time to take a deep breath is when you dont have time for it.  If you keep doing what youre doing, youll keep getting what youre getting.  Sometimes you need to distance yourself to see things clearly.

Stop overlooking the beauty of small moments.  Enjoy the little things, because one day you may look back and discover they were the big things.  The best portion of your life will be the small, nameless moments you spend smiling with someone who matters to you.

Stop trying to make things perfect.  The real world doesnt reward perfectionists, it rewards people who get things done.  Read Getting Things Done.

Stop following the path of least resistance.  Life is not easy, especially when you plan on achieving something worthwhile.  Dont take the easy way out.  Do something extraordinary.

Stop acting like everything is fine if it isnt.  Its okay to fall apart for a little while.  You dont always have to pretend to be strong, and there is no need to constantly prove that everything is going well.  You shouldoanh nghiệpt be concerned with what other people are thinking either cry if you need to its healthy to shed your tears.  The sooner you do, the sooner you will be able to smile again.

Stop blaming others for your troubles.  The extent to which you can achieve your dreams depends on the extent to which you take responsibility for your life.  When you blame others for what youre going through, you deny responsibility you give others power over that part of your life.

Stop trying to be everything to everyone.  Doing so is impossible, and trying will only burn you out.  But making one person smile CAN change the world.  Maybe not the whole world, but their world.  So narrow your focus.

Stop worrying so much.  Worry will not strip tomorrow of its burdens, it will strip today of its joy.  One way to check if something is worth mulling over is to ask yourself this question: Will this matter in one years time?  Three years?  Five years?  If not, then its not worth worrying about.

Stop focusing on what you dont want to happen.  Focus on what you do want to happen.  Positive thinking is at the forefront of every great success story.  If you awake every morning with the thought that something wonderful will happen in your life today, and you pay close attention, youll often find that youre right.

Stop being ungrateful.  No matter how good or bad you have it, wake up each day thankful for your life.  Someone somewhere else is desperately fighting for theirs.  Instead of thinking about what youre missing, try thinking about what you have that everyone else is missing.

Source: Marc and Angel Hack Life - 30 Things to Start Doing for Yourself
http://www.marcandangel.com/2011/12/11/30-things-to-stop-doing-to-yourself/

 

Remember today, for it is the beginning.
Today marks the start of a brave new future.

Our previous article, 30 Things to Stop Doing to Yourself, was well received by most of our readers, but several of you suggested that we follow it up with a list of things to start doing.  In one readers words, I would love to see you revisit each of these 30 principles, but instead of presenting us with a to-dont list, present us with a to-do list that we all can start working on today, together.  Some folks, such as readers Danny Head and Satori Agape, actually took it one step further and emailed us their own revised to-do versions of the list.

So I sat down last night with our original article and the two readers revisions as a guide, and a couple hours later finalized a new list of 30 things; which ended up being, I think, a perfect complement to the original.

Here it is, a positive to-do list for the upcoming year 30 things to start doing for yourself:

Start spending time with the right people.  These are the people you enjoy, who love and appreciate you, and who encourage you to improve in healthy and exciting ways.  They are the ones who make you feel more alive, and not only embrace who you are now, but also embrace and embody who you want to be, unconditionally.

Start facing your problems head on.  It isnt your problems that define you, but how you react to them and recover from them.  Problems will not disappear unless you take action.  Do what you can, when you can, and acknowledge what youve done.  Its all about taking baby steps in the right direction, inch by inch.  These inches count, they add up to yards and miles in the long run.

Start being honest with yourself about everything.  Be honest about whats right, as well as what needs to be changed.  Be honest about what you want to achieve and who you want to become.  Be honest with every aspect of your life, always.  Because you are the one person you can forever count on.  Search your soul, for the truth, so that you truly know who you are.  Once you do, youll have a better understanding of where you are now and how you got here, and youll be better equipped to identify where you want to go and how to get there. Read The Road Less Traveled.

Start making your own happiness a priority.  Your needs matter.  If you dont value yourself, look out for yourself, and stick up for yourself, youre sabotaging yourself.  Remember, it IS possible to take care of your own needs while simultaneously caring for those around you.  And once your needs are met, you will likely be far more capable of helping those who need you most.

Start being yourself, genuinely and proudly.  Trying to be anyone else is a waste of the person you are.  Be yourself.  Embrace that individual inside you that has ideas, strengths and beauty like no one else.  Be the person you know yourself to be the best version of you on your terms.  Above all, be true to YOU, and if you cannot put your heart in it, take yourself out of it.

Start noticing and living in the present.  Right now is a miracle.  Right now is the only moment guaranteed to you.  Right now is life.  So stop thinking about how great things will be in the future.  Stop dwelling on what did or didoanh nghiệpt happen in the past.  Learn to be in the here and now and experience life as its happening.  Appreciate the world for the beauty that it holds, right now.

Start valuing the lessons your mistakes teach you.  Mistakes are okay; theyre the stepping stones of progress.  If youre not failing from time to time, youre not trying hard enough and youre not learning.  Take risks, stumble, fall, and then get up and try again.  Appreciate that you are pushing yourself, learning, growing and improving.  Significant achievements are almost invariably realized at the end of a long road of failures.  One of the mistakes you fear might just be the link to your greatest achievement yet.

Start being more polite to yourself.  If you had a friend who spoke to you in the same way that you sometimes speak to yourself, how long would you allow that person to be your friend?  The way you treat yourself sets the standard for others.  You must love who you are or no one else will.

Start enjoying the things you already have.  The problem with many of us is that we think well be happy when we reach a certain level in life a level we see others operating at your boss with her corner office, that friend of a friend who owns a mansion on the beach, etc.  Unfortunately, it takes awhile before you get there, and when you get there youll likely have a new destination in mind.  Youll end up spending your whole life working toward something new without ever stopping to enjoy the things you have now.  So take a quiet moment every morning when you first awake to appreciate where you are and what you already have.

Start creating your own happiness.  If you are waiting for someone else to make you happy, youre missing out.  Smile because you can.  Choose happiness.  Be the change you want to see in the world.  Be happy with who you are now, and let your positivity inspire your journey into tomorrow.  Happiness is often found when and where you decide to seek it.  If you look for happiness within the opportunities you have, you will eventually find it.  But if you constantly look for something else, unfortunately, youll find that too.  Read Stumbling on Happiness.

Start giving your ideas and dreams a chance.  In life, its rarely about getting a chance; its about taking a chance.  Youll never be 100% sure it will work, but you can always be 100% sure doing nothing wont work.  Most of the time you just have to go for it!  And no matter how it turns out, it always ends up just the way it should be.  Either you succeed or you learn something.  Win-Win.

Start believing that youre ready for the next step.  You are ready!  Think about it.  You have everything you need right now to take the next small, realistic step forward.  So embrace the opportunities that come your way, and accept the challenges theyre gifts that will help you to grow.

Start entering new relationships for the right reasons.  Enter new relationships with dependable, honest people who reflect the person you are and the person you want to be.  Choose friends you are proud to know, people you admire, who show you love and respect people who reciprocate your kindoanh nghiệpess and commitment.  And pay attention to what people do, because a persons actions are much more important than their words or how others represent them.

Start giving new people you meet a chance.  It sounds harsh, but you cannot keep every friend youve ever made.  People and priorities change.  As some relationships fade others will grow.  Appreciate the possibility of new relationships as you naturally let go of old ones that no longer work.  Trust your judgment.  Embrace new relationships, knowing that you are entering into unfamiliar territory.  Be ready to learn, be ready for a challenge, and be ready to meet someone that might just change your life forever.

Start competing against an earlier version of yourself.  Be inspired by others, appreciate others, learn from others, but know that competing against them is a waste of time.  You are in competition with one person and one person only yourself.  You are competing to be the best you can be.  Aim to break your own personal records.

Start cheering for other peoples victories.  Start noticing what you like about others and tell them.  Having an appreciation for how amazing the people around you are leads to good places productive, fulfilling, peaceful places.  So be happy for those who are making progress.  Cheer for their victories.  Be thankful for their blessings, openly.  What goes around comes around, and sooner or later the people youre cheering for will start cheering for you.

Start looking for the silver lining in tough situations.  When things are hard, and you feel down, take a few deep breaths and look for the silver lining the small glimmers of hope.  Remind yourself that you can and will grow stronger from these hard times.  And remain conscious of your blessings and victories all the things in your life that are right.  Focus on what you have, not on what you havent.

Start forgiving yourself and others.  Weve all been hurt by our own decisions and by others.  And while the pain of these experiences is normal, sometimes it lingers for too long.  We relive the pain over and over and have a hard time letting go.  Forgiveness is the remedy.  It doesnt mean youre erasing the past, or forgetting what happened.  It means youre letting go of the resentment and pain, and instead choosing to learn from the incident and move on with your life.

Start helping those around you.  Care about people.  Guide them if you know a better way.  The more you help others, the more they will want to help you.  Love and kindoanh nghiệpess begets love and kindoanh nghiệpess.  And so on and so forth.

Start listening to your own inner voice.  If it helps, discuss your ideas with those closest to you, but give yourself enough room to follow your own intuition.  Be true to yourself.  Say what you need to say.  Do what you know in your heart is right.

Start being attentive to your stress level and take short breaks.  Slow down.  Breathe.  Give yourself permission to pause, regroup and move forward with clarity and purpose.  When youre at your busiest, a brief recess can rejuvenate your mind and increase your productivity.  These short breaks will help you regain your sanity and reflect on your recent actions so you can be sure theyre in line with your goals.

Start noticing the beauty of small moments.  Instead of waiting for the big things to happen marriage, kids, big promotion, winning the lottery find happiness in the small things that happen every day.  Little things like having a quiet cup of coffee in the early morning, or the delicious taste and smell of a homemade meal, or the pleasure of sharing something you enjoy with someone else, or holding hands with your partner.  Noticing these small pleasures on a daily basis makes a big difference in the quality of your life.

Start accepting things when they are less than perfect.  Remember, perfect is the enemy of good.  One of the biggest challenges for people who want to improve themselves and improve the world is learning to accept things as they are.  Sometimes its better to accept and appreciate the world as it is, and people as they are, rather than to trying to make everything and everyone conform to an impossible ideal.  No, you shouldoanh nghiệpt accept a life of mediocrity, but learn to love and value things when they are less than perfect.

Start working toward your goals every single day.  Remember, the journey of a thousand miles begins with one step.  Whatever it is you dream about, start taking small, logical steps every day to make it happen.  Get out there and DO something!  The harder you work the luckier you will become.  While many of us decide at some point during the course of our lives that we want to answer our calling, only an astute few of us actually work on it.  By working on it, I mean consistently devoting oneself to the end result.  Read The 7 Habits of Highly Effective People.

Start being more open about how you feel.  If youre hurting, give yourself the necessary space and time to hurt, but be open about it.  Talk to those closest to you.  Tell them the truth about how you feel.  Let them listen.  The simple act of getting things off your chest and into the open is your first step toward feeling good again.

Start taking full accountability for your own life.  Own your choices and mistakes, and be willing to take the necessary steps to improve upon them.  Either you take accountability for your life or someone else will.  And when they do, youll become a slave to their ideas and dreams instead of a pioneer of your own.  You are the only one who can directly control the outcome of your life.  And no, it wont always be easy.  Every person has a stack of obstacles in front of them.  But you must take accountability for your situation and overcome these obstacles.  Choosing not to is choosing a lifetime of mere existence.

Start actively nurturing your most important relationships.  Bring real, honest joy into your life and the lives of those you love by simply telling them how much they mean to you on a regular basis.  You cant be everything to everyone, but you can be everything to a few people.  Decide who these people are in your life and treat them like royalty.  Remember, you dont need a certain number of friends, just a number of friends you can be certain of.

Start concentrating on the things you can control.  You cant change everything, but you can always change something.  Wasting your time, talent and emotional energy on things that are beyond your control is a recipe for frustration, misery and stagnation.  Invest your energy in the things you can control, and act on them now.

Start focusing on the possibility of positive outcomes.  The mind must believe it CAN do something before it is capable of actually doing it.  The way to overcome negative thoughts and destructive emotions is to develop opposing, positive emotions that are stronger and more powerful.  Listen to your self-talk and replace negative thoughts with positive ones.  Regardless of how a situation seems, focus on what you DO WANT to happen, and then take the next positive step forward.  No, you cant control everything that happens to you, but you can control how you react to things.  Everyones life has positive and negative aspects whether or not youre happy and successful in the long run depends greatly on which aspects you focus on.  Read The How of Happiness.

Start noticing how wealthy you are right now.  Henry David Thoreau once said, Wealth is the ability to fully experience life.  Even when times are tough, its always important to keep things in perspective.  You didoanh nghiệpt go to sleep hungry last night.  You didoanh nghiệpt go to sleep outside.  You had a choice of what clothes to wear this morning.  You hardly broke a sweat today.  You didoanh nghiệpt spend a minute in fear.  You have access to clean drinking water.  You have access to medical care.  You have access to the Internet.  You can read.  Some might say you are incredibly wealthy, so remember to be grateful for all the things you do have.