News - Thời sự                                                    
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Anh Già Gân Donald Trump

TEFLON DONALD TRUMP

By EDWARD-ISAAC DOVERE Sep 13, 2017  POLITICO.


(Tường Giang lược dịch) 

Đảng Dân Chủ đă tấn công ông Tổng Thống nhà ta mọi mặt và mọi cách, nhưng các nhóm thăm ḍ phản ứng dư luận đă cho thấy không có kết quả ǵ hết.

 

(Chúng ta ai cũng biết chất "Teflon", loại chất trơn tráng vào loại nồi nấu không dính, chịu được nhiệt độ cao. Trump là thế. Một "Teflon Donald Trump". Không ai bắt được HAY ĐỐT CHÁY ĐƯỢC một người vừa trơn và không dính, nên tôi tạm gọi đó là "Anh Già Gân" trong bài lược dịch này - TG).

 

Tổng Thống Donald Trump vẫn được xem là một người ṿng ngoài có khả năng làm đảo lộn cả hệ thống chính trị ở Washington, điều mà những người trong các cuộc thăm ḍ khác nhau nói rằng họ thích điều đó

 

Phía Dân Chủ đă cố tấn công và tuyên bố Donald Trump không xứng với vai tṛ Tổng Thống. Họ cố chứng minh rằng Trump không hiệu quả, đơn cử vào việc Trump thất bại không kư được một đạo luật quan trọng nào sau 8 tháng. Họ căi lư cho rằng Trump lợi dụng chức TT để làm lợi riêng và cuộc tranh cử của ông cũng đă cấu kết với Nga trong mưu đồ chính trị.

 

Nhưng không có cuộc tấn công nào từ phía Dân Chủ mà thành công.

 

Dữ kiện thăm ḍ từ nhiều nhóm tại các tiểu bang gọi là "swing states" đă vẽ ra một h́nh ảnh không sáng lạng ǵ cho đảng Dân Chủ khi họ bước vào "midterms" 2018 và bầu cử TT vào năm 2020. Điều ấy cho thấy, nếu đảng Dân Chủ nghĩ rằng những con số Polls của Trump xuống thấp là một trận đại thắng long trời lở đất cho đảng Dân Chủ nhà ḿnh, th́ họ thật là ngây thơ. 

 

“Nếu thái độ đó là động cơ đang đẩy đảng Dân Chủ đi tới, th́ chúng ta đang lái chiếc xe DC này thẳng xuống vực,” Anson Kaye, chiến thuật gia của hăng truyền thông GMMB từng làm việc cho các cuộc tranh cử của Obama và Clinton và các ứng cử viên DC tương lai đă nói.

 

Họ c̣n lo về những tin xấu hơn: Những ư tưởng họ bám vào mong lấy ḷng những cử tri đă mất như — miễn học phí đại học, lương tối thiểu $15, và hỗ trợ Y tế cho Tất cả mọi người — lại không mấy được dư luận đón nhận. Những người được hỏi qua mấy cuộc thăm ḍ đều cho rằng hứa hẹn của đảng Dân Chủ chỉ là chót lưỡi đầu môi !

 

Những nhà thăm ḍ bị "xốc" bởi phản ứng không thuận lợi của cử tri. Các cử tri bảo là họ đă chán ngán bởi những xáo trộn chung quanh Trump, và các nhóm thăm ḍ cũng t́m ra rằng cử tri ủng hộ cho một Quốc Hội biết dè chừng Trump hơn là bầu theo hầu hết những chương tŕnh của Trump. Nhưng dù sao, TT Trump vẫn được xem là một người ṿng ngoài có khả năng làm đảo lộn Washington và cử tri bảo rằng họ thích điều đó, và nghĩ rằng phía Dân Chủ chưa có thực lực để đối đầu với Trump.

 

“Dân Mỹ thực sự nghĩ rằng Trump đă mang đến Washington một sự thay đổi, cho nên khó mà nói rằng TT Trump sẽ không giữ lời hứa. Đó là lời của Celinda Lake, một nhà thăm ḍ thuộc đảng Dân Chủ.

 

Nhiều người cho rằng họ cảm kích về kinh nghiệm làm ăn của Trump và họ cho rằng điều đó đă khiến Trump có thể đẩy mạnh kinh tế của Mỹ trong thời gian qua. Cửa cơ hội đang khép dần, nhưng Trump vẫn có thừa thời gian để thành công

 

Hơn thế nữa, chẳng có một cuộc tấn công nào của đăng Dân Chủ vào Trump mà có hiệu quả — từ chuyện Trump hay tuyên bố vung vít, nhưng thành quả không đạt giống như đă hứa, như việc Trump hứa là hăng Carrier không đóng cửa tại Indianapolis để dời qua Mexico. Cử tri vẫn tỉnh bơ trước chuyện Trump bị cáo buộc là Nói Dối điều này hay điều nọ, và họ không thấy chuyện "nhập nhằng với Nga" có một trọng lượng nào. Những thứ đó không quan trọng.

 

Nhóm Dân Chủ khuyến dụ cử tri, giả định rằng những ǵ họ nghĩ th́ đúng luân lư, và là một thể cách chính trị gần toàn mỹ. Như trường hợp họ chỉ trích về phản ứng của Trump trong vụ bạo động chết người ở Charlottesville. Cách nói nước đôi của Tổng Thống về đám "Tân Quốc Xă" (neo-Nazis) lại đă không có làm ai bất măn nhiều về Trump như phía đảng Dân Chủ đă tưởng và muốn thấy, rồi chuyển qua việc cân nhắc là liệu việc phá dở những biểu tượng lịch sử thời Nam Bắc phân tranh không biết có làm lung lay cái ghế của Trump hay không.

 

Nhiều đề nghị của phía Dân Chủ không hấp dẫn quần chúng như họ tưởng. Những đề nghị bỏ tiền học phí gặp những bất măn và chỉ trích gay gắt từ hai phía: giới thượng lưu trong tháp ngà và cả những người đă tốt nghiệp đại học nhưng đang nợ ngập đầu v́ tiền học họ đă mượn. 

 

Nhiều cử tri cho rắng "free" là một điều Dối Trá - để rồi hoặc là người đóng thuế phải g̣ lưng ra trả, hoặc tệ hơn, là họ bị c̣ng lưng trả tiền học cho một người nào đó chẳng liên hệ ǵ với ḿnh. 

 

Vấn đề Y tế xem như một điểm sáng cho phía Dân Chủ. Nhưng Obamacare đă mất cái hào quang của nó có từ trước, và cử tri đều muốn nó được chấn chỉnh lại. Dữ kiện cho thấy cử tri tin tưởng phía Dân Chủ về mặt cải tổ Y tế hơn là Cộng Ḥa. Họ không quan tâm tới chi tiết trong những đề nghị dở chừng về sửa đổi ObamaCare của phía Cộng Ḥa đă đưa ra rồi thất bại.

 

C̣n chuyện tăng lương tối thiểu lên $15 cũng không được đón nhận nồng nhiệt, cũng giống như thời Obama ở midterms của 2014. Những người được hỏi cho rằng họ xem đó như là cách chính phủ muốn chuyển tiền sang cho người nghèo. Đảng Dân Chủ chưa t́m ra một message cho các ứng cử viên dù họ khuyến khích chỉ nói về một “living wage,”, (cũng là lương tối thiểu để đủ sống) và chống lại các công ty mang việc làm ra các nước khác.

 

Về chuyện Di Dân và Ngoại Thương th́ cử tri phần đông lại ngả về phía Trump. Các dữ kiện cho thấy cử tri tin rằng Kinh tế Mỹ đang đi đúng đường và họ ghét những đ̣n tấn công của đảng Dân Chủ đối với việc phát triển kinh tế mà Trump đă làm được.

 

Không phải chỉ là vấn đề Kinh tế hoặc Y tế hoặc một vấn đề riêng rẽ nào, mà quần chúng cần được trấn an qua nhiều bất ổn đă xảy ra.“

 

Đó là điểm khác biệt chính yếu giữa 2018 và 2006, cái thời điểm mà chiến thuật của đảng Dân Chủ chỉ nhắm vào chống lại một Tổng Thống bị mất nhiều niềm tin, George W. Bush, và một cuộc chiến tranh không ai muốn tại Iraq.

 

Cựu dân biểu Steve Israel, chủ tịch đảng Dân Chủ chu kỳ 2012 và 2014 nói: "Chiến thuật này lúc trước có hiệu quả, nhưng tôi không chắc nó có đạt được kết quả nào trong thời điểm bây giờ, v́ giới trung lưu đang gào lên kêu cứu. Chỉ bảo với họ rằng chúng ta không như Trump cũng chẳng ích ǵ. Càng nhiều những người Dân Chủ càng đẩy mạnh việc tranh căi là Trump ra làm chính trị chỉ để giúp cho bạn bè của ông ta càng giàu thêm trong khi những người khác lănh hậu quả.  Họ nghĩ sẽ tóm gọn các cuộc tấn công vào quyết định của Trump dưới cái ô dù đó về việc Trump phá dở các luật tắc về Credit Cards và mong chấm dứt Obamacare cho đến chuyện giảm thuế các công ty. 

 

Thăm ḍ của đảng Dân Chủ cho thấy phản ứng về "Ai tranh đấu cho quyền lợi của tôi hơn", th́ vào tháng 2, đảng Dân Chủ và Donald Trump ngang ngửa 50/50. Thời điểm hiện tại th́ nhóm Dân Chủ dẫn được thêm 17 điểm cao hơn.

 

Bill Burton, một cựu phụ tá của Obama nói: "tôi lo rằng đàng Dân Chủ sẽ không thuyết phục nổi cử tri trên các vấn đề kinh tế"....

 

TG (lược dịch).

Teflon Donald Trump

By EDWARD-ISAAC DOVERE/Sep 13, 2017

Flip this into…5 likesLeave a comment

Share on

Democrats have attacked the president every which way, but polling and focus groups show none of it's working.

President Donald Trump is still viewed as an outsider shaking up the system, which people in various surveys say they like.

Democrats tried attacking Donald Trump as unfit for the presidency. They’ve made the case that he’s ineffective, pointing to his failure to sign a single major piece of legislation into law after eight months in the job. They’ve argued that Trump is using the presidency to enrich himself, and that his campaign was in cahoots with Russia.

None of it is working.

Data from a range of focus groups and internal polls in swing states paint a grim picture for the Democratic Party heading into the 2018 midterms and 2020 presidential election. It suggests that Democrats are naive if they believe Trump’s historically low approval numbers mean a landslide is coming. The party is defending 10 Senate seats in states that Trump won and needs to flip 17 House seats to take control of that chamber.

The research, conducted by private firms and for Democratic campaign arms, is rarely made public but was described to POLITICO in interviews with a dozen top operatives who’ve been analyzing the results coming in.

“If that’s the attitude that’s driving the Democratic Party, we’re going to drive right into the ocean,” said Anson Kaye, a strategist at media firm GMMB who worked on the Obama and Clinton campaigns and is in conversations with potential clients for next year.

Worse news, they worry: Many of the ideas party leaders have latched on to in an attempt to appeal to their lost voters — free college tuition, raising the minimum wage to $15, even Medicaid for all — test poorly among voters outside the base. The people in these polls and focus groups tend to see those proposals as empty promises, at best.

Pollsters are shocked by how many voters describe themselves as “exhausted” by the constant chaos surrounding Trump, and they find that there’s strong support for a Congress that provides a check on him instead of voting for his agenda most of the time. But he is still viewed as an outsider shaking up the system, which people in the various surveys say they like, and which Democrats don’t stack up well against.

“People do think he’s bringing about change, so it’s hard to say he hasn’t kept his promises,” said Democratic pollster Celinda Lake.

In focus groups, most participants say they’re still impressed with Trump’s business background and tend to give him credit for the improving economy. The window is closing, but they’re still inclined to give him a chance to succeed.

More than that, no single Democratic attack on the president is sticking — not on his temperament, his lack of accomplishments or the deals he’s touted that have turned out to be less than advertised, like the president’s claim that he would keep Carrier from shutting down its Indianapolis plant and moving production to Mexico.

Voters are also generally unimpressed by claims that Trump exaggerates or lies, and they don’t see the ongoing Russia investigation adding up to much.

“There are a number of things that are raising questions in voters’ minds against him,” said Matt Canter, who’s been conducting focus groups for Global Strategy Group in swing states. “They’re all raising questions, but we still have to weave it into one succinct narrative about his presidency.”

Stop, Democratic operatives urge voters, assuming that what they think is morally right is the best politics. A case in point is Trump’s response to the violence in Charlottesville. The president’s equivocation on neo-Nazis was not as much of a political problem as his opponents want to believe, Democratic operatives say, and shifting the debate to whether or not to remove Confederate monuments largely worked for him.

“He is the president. The assessment that voters will make is, is he a good one or not? While Democrats like me have come to conclusions on that question, most of the voters who will decide future elections have not,” Canter said.

Many of the proposals Democrats are pushing fall flat in focus groups and polling.

The call for free college tuition fosters both resentment at ivory tower elitism and regret from people who have degrees but are now buried under debt. Many voters see “free” as a lie — either they’ll end up paying for tuition some other way, or worse, they’ll be paying the tuition of someone else who’ll be getting a degree for free.

Greenberg Quinlan Rosner Research and Gerstein Bocian Agne Strategies conducted online polling of 1,000 Democrats and 1,000 swing voters across 52 swing districts for the Democratic Congressional Campaign Committee. Their advice to candidates afterward: Drop the talk of free college. Instead, the firms urged Democrats to emphasize making college more affordable and reducing debt, as well as job skills training, according to an internal DCCC memo.

“When Democrats go and talk to working-class voters, we think talking to them about how we can help their children go to college, they have a better life, is great,” said Ali Lapp, executive director of House Majority PAC, which supports Democratic House candidates. “They are not interested. … It’s a problem when you have a growing bloc in the electorate think that college is not good, and they actually disdain folks that go to college.”

Medicare-for-all tests better, but it, too, generates suspicion. The challenge is that most voters in focus groups believe it’s a pipe dream — they ask who will pay for it and suspect it will lead to a government takeover of health care — and therefore wonder whether the politicians talking to them about it are being less than forthright, too. Sen. Bernie Sanders is scheduled to release a single-payer bill on Wednesday, with Sens. Elizabeth Warren, Kamala Harris, Cory Booker and Tammy Baldwin among those joining him.

Health care is one bright spot for Democrats. Obamacare is less unpopular than it used to be, and voters generally want the law to be repaired. Data also show that voters trust Democrats more than Republicans on the issue: Voters rated Trump and Democrats about equally on health care at the start of his term, but Democrats now have a large double-digit lead, according to DCCC polling.

But attacking Republicans on the issue is tricky. The specifics of GOP alternatives are unpopular, but most voters don’t realize Republicans had a plan, so it’s hard to persuade them to care about the details of something that never came to be.

Raising the minimum wage to $15 is as unpopular as it was when the Obama White House tried to make it Democrats’ rallying cry in the 2014 midterms. Participants in battleground-state focus groups said they see that rate as relatively high and the issue in general as being mostly about redistributing money to the poor.

The DCCC memo urges candidates instead to talk about a “living wage,” or to rail against outsourcing jobs.

“What you’re seeing is this thing that Democrats cannot seem to figure out — this notion that somehow if we just put the words together correctly that’ll be the winning message and we’ll win,” Kaye said. “That is the opposite of how the electorate is behaving.”

On immigration and trade, voters remain largely aligned with Trump. Data show that voters believe that the economy is moving in the right direction and resent Democrats attacking its progress.

Late last month, Democratic pollster Peter Hart ran a 12-person focus group in Pittsburgh that shocked him for how quickly and decisively it turned against the president. But he came away wary of Democrats who take that as evidence that attacking Trump will win them elections — even as DCCC and other polling shows voters are turned off by members of Congress who vote with the president 90 percent of the time or more.

“People would like more of a sense of reassurance … than we’ve had so far,” Hart said. “For the Democrats, part of that is recognizing that it’s not that there’s an overwhelming agenda item on the part of the American public — it’s not the economy or health care or some single issue — but it is the sense that somehow things are very out of sorts, and it touches so many different issues.”

That’s the main difference between 2018 and 2006, when Democrats’ strategy primarily consisted of running against an unpopular president, George W. Bush, and an unpopular war.

“It may have worked then,” said former Rep. Steve Israel, the DCCC chair in the 2012 and 2014 cycles and the leader of messaging for House Democrats last year. “I’m not sure it’s going to work now, because the middle class is clamoring for help. Just saying we’re not Trump isn’t going to help.”

More and more, Democratic operatives are gravitating toward pushing for an argument that Trump is just out to make his rich friends richer, at the expense of everyone else. They believe they could include all sorts of attacks on his decisions under that umbrella, from stripping regulations on credit cards to trying to end Obamacare to pushing for corporate tax breaks.

DCCC polling showed that on the question of who “fights for people like me,” Trump and Democrats were split at 50 percent each in February but that Democrats are now ahead by 17 points.

“Everything is a trade-off,” said Guy Cecil, reflecting polling done by his Priorities USA super PAC. Republicans “want to give tax cuts to the rich, and they want to screw the rest of us. This is a quintessential question of whose side are you on.”

Bill Burton, a former Obama aide now at SKDKnickerbocker, said he’s worried Democrats are still not making a convincing argument on economic issues.

But he sees some cause for optimism.

“The question has to be what counts as working — the guy’s approval ratings are in the mid-30s,” Burton said of Trump. “So the other way of looking at this is, everything is working.”